Kanapki to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale i brunch czy szybki posiłek w chwili, kiedy dopadnie mniejszy głód, a do posiłku pozostało trochę czasu. Tym, co sprawia, że tak chętnie sięga się po kanapki i samemu je przygotowuje, jest dowolność składników, jakie można w nich umieścić. Czy mogą być zaskakujące? Tak, jak na przykład kanapka z kurczakiem karmelizowaną cebulą i pomidorem.

Sposób na smak i zdrowie

Kanapkami człowiek zajada się od dzieciństwa, bo są proste w przygotowaniu – wystarczy posmarować kromkę chleba lub połówkę bułki dżemem – i do tego smacznego. Stanowią jednak świetny sposób na to, by przekonać dzieci – a czasami i dorosłych – do spożywania większej ilości warzyw. Wystarczy bowiem do kanapki z szynką i serem dodać dwa plastry pomidora i ogórka, liść sałaty, by dostarczyć sobie coś zdrowego.

Nie inaczej jest w przypadku bardziej wytrawnej wersji: kanapka z kurczakiem karmelizowaną cebulą i pomidorem także poza smacznym posiłkiem pozwoli na dostarczenie witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

Składniki na 4 porcje:

– 4 kajzerki
– 2 filety z kurczaka
– 1 dojrzały pomidor malinowy
– kilka liści rukoli
– masło lub margaryna do posmarowania
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz

Karmelizowana cebula:
– 4 cebule
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz

Przygotowanie

Cebule obrać i pokroić w piórka.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i przesmażyć, mieszając na sporym ogniu 8-10 minut, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni, ale nie przypali. Zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu kolejne 20 minut – cebula powinna ściemnieć i zmienić kolor na złocistobrązowy. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, każdy filet przekroić wzdłuż na pół, aby otrzymać w sumie 4 kotlety. Następnie posmarować je oliwą i opiec na patelni grillowej, po mniej więcej 5 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem, przestudzić.
Pomidora umyć i pokroić w plasterki, rukolę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Kajzerkę przekroić na pół i dolną kromkę posmarować masłem lub margaryną. Ułożyć na niej porcję rukoli, plaster pomidora, następnie kurczaka i łyżkę karmelizowanej cebuli. Przykryć drugą kromką. W ten sam sposób przygotować pozostałe kanapki.