Czym są patisony?

Patisony są warzywem, które niestety jest mało znane w Polsce. Swoje korzenie ma aż w Ameryce Północnej i właśnie stamtąd do nas przywędrowała. Owoc patisonów jest dyniowaty, a niektórzy porównują go do kosmicznego spodka. Wbrew pozorom jest to warzywo bardzo proste w uprawie, charakteryzuje się dużo odpornością na uprawne szkodniki, i co najważniejsze – owocuje całym sezonem aż do pierwszych przymrozków. Owoce patisonów są lekkostrawne i dostarczają organizmowi wielu witamin, dlatego też warto jest ich spróbować, żeby poznać walory smakowe jak i jednocześnie wprowadzić do jadłospisu zdrowy i pożywny owoc.

Pierwsze spotkanie z patisonem

Maszerując na bazarku czy też w różnych sklepach wiele osób zwraca uwagę na niewielkich rozmiarów dynie w kształcie kosmicznego spodka zakończonego falbaną, jednak niewiele osób decyduje się na jej zakup, ponieważ pojawiają się dwa podstawowe pytania – czy patisony się obiera oraz do czego można je użyć. Odpowiedź na drugie pytanie jest bardzo prosta – do wszystkiego. Patisony są tak uniwersalnym warzywem, że doskonale się sprawdza w roli dań prostych, jednogarnkowych jak i też do weków czy przekąsek.
Odpowiadając zaś na pierwsze pytanie to tak i nie. Patisony gdy są młode to są owocem miękkim, dlatego też ich się nie obiera. Natomiast gdy patison dorasta i staje się dojrzałym owocem to powinno się go cieniutko obrać, jednak nie wszyscy to robią. Jeżeli ktoś lubi się troszeczkę pomęczyć twardszą skórką w daniu to mogą swobodnie podawać patisony w skórce. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że z czasem ta skórka staje się twarda i rogowata co może przysporzyć sporo problemu gdy komuś stanie na żołądku.

Patisony w daniach

Patisony zarówno jak dynię czy na przykład kabaczek można zastosować w wielu daniach na naszym stole. Jednocześnie patrząc na ich wyjątkowy kształt oraz różnorodną kolorystykę mogą one służyć jako ozdoba naszego stołu czy też ogrodu. Takie też były początki patisona w Europie – jako warzywo ozdobne, dopiero z czasem znalazł on szerokie zastosowanie w kuchni.