Sycylia to piękna, wyjątkowo zielona wyspa włoska, która urzeka podróżników łagodnym, śródziemnomorskim klimatem, przyjazną atmosferą i oczywiście wspaniałą kuchnią. Choć włoskie smaki spotykamy na każdym kroku, region ten wykształcił wyjątkowe, niespotykane nigdzie indziej dania. Oto najważniejsze potrawy, które warto spróbować w trakcie wypoczynku na Sycylii!

Najpopularniejsze potrawy sycylijskie

Z pewnością podczas wakacji na Sycylii warto spróbować arancini – niewielkie, smażone kotleciki ryżowe wypełnione mięsem mielonym i warzywami. Wśród wielu przysmaków w restauracjach króluje pizza sycylijska na nieco grubszym cieście. Najpopularniejszym warzywem wyspy jest bakłażan – przyrządzane są z niego bezmięsne zapiekanki, a jako przystawkę często podaje się caponatę czyli rodzaj sałatki z duszonych warzyw, wśród których znajduje się m.in. bakłażan i pomidory. W sycylijskich domach często przyrządza się typowe włoskie dania: przepis na klopsy w sosie pomidorowym czy typowe makarony z dodatkiem świeżych warzyw i mięs lub owoców morza zna każda sycylijska gospodyni. Na całej wyspie możemy spotkać restauracje serwujące owoce można: krewetki, smażone kalmary, mątwy i doskonałe dania rybne. Wśród nich na szczególne uwzględnienie zasługują dania ze świeżego, pysznego tuńczyka. Miłośnicy odważniejszych smaków mogą zdecydować się na skosztowanie lokalnych kanapek z podrobami zwierzęcymi, takimi jak płuca lub śledziona.

Słodkości i alkohole

Sycylijczycy wręcz uwielbiają słodkie smaki. W większych kurortach możemy zajadać się lodami podawanymi w słodkich, maślanych bułeczkach oraz cannolo – rurkami z chrupiącego, pysznego ciasta, nadziewanych ricottą. Popularną słodkością jest również cassata siciliana czyli torcik biszkoptowy przekładany marcepanem i serem ricotta. Do posiłków serwuje się sycylijskie wina, wśród których najmocniejsze posiadają nawet 17% i charakteryzują się intensywnym, mocno owocowym smakiem. Popularnym trunkiem jest także likier cytrynowy, natomiast rzadziej pija się piwa i mocniejsze alkohole.