Gra w zielone polega na szukaniu w swoim otoczeniu przedmiotów w kolorze zielonym.
Kiedy w powietrzu czuć wiosnę, rośliny kwitną, drzewa się zielenią ja gram w zielone i szukam pomysłów na wczesnowiosenny szpinak.

Wpisując w google : świeży szpinak przepisy dietetyczne” znajdziemy dziś bardzo dużo ciekawych opcji śniadaniowych, obiadowych czy bardzo popularnych smoothy, w których główną rolę grają zielone liście.

Jakie korzyści dla organizmu oferuje szpinak?

  • pomaga wyregulować ciśnienie krwi
  • posiada właściwości antynowotworowe
  • zwiększa odporność organizmu
  • wzmacnia kości
  • zawiera składniki odżywcze: witaminy C, B6, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez
  • jest produktem wysoko zasadowym

Świeży szpinak przepisy dietetyczne: bardzo szybka wiosenna sałatka ze szpinakiem i mango

Składniki:

  • szpinak 200g
  • mango
  • ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
  • makaron ryżowy 100g
  • orzechy nerkowca 2 garści
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Świeży szpinak umyć, osuszyć i przełożyć do miski.
  2. Mango i ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  3. makaron ryżowy zalać gorącą wodą, odcedź, ostudż i pociąć na krótsze nitki.
  4. Orzechy podprażyć chwilę na suchej patelni.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki i skrop sokiem z cytryny.

W książeczkach dla dzieci jeszcze czasem pokutuje pogląd, ze szpinak jest “fuj”. Jednak wegetarianie od bardzo dawna chwalą i polecają go jako
bardzo zdrową i ciekawą opcję do sałatek, dań oraz koktajli. W literaturze ze zdrową żywnością królują zielone koktajle na bazie szpinaku, ogórka
z dodatkiem imbiru, jabłka i banana. Różnorodność w doborze produktów jest bardzo duża a ich kompozycja zależy juz głównie od nas.

Moja propozycja zielonego smoothy ze szpinakiem

  • garść szpinaku (ok. 80g)
  • kiwi 1 szt
  • jabłko 1 szt
  • 150 ml wody
  • plaster imbiru

Szpinak umyć, kiwi i jabłko jeśli nie jest ekologiczne obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki, umieścić w kielichu blendera, dodać plaster obranego imbiru zalać wodą mineralną lub zwykłą. Najlepiej pić od razu po przygotowaniu.