Pierogi to najpopularniejsze danie jakie przypada do gustu obcokrajowcom odwiedzającym nasz kraj. To także potrawa, którą przeważnie przyrządzały nasze babcie. A w niektórych domach wielopokoleniowych lepienie pierogów stało się rodzinną tradycją oraz swojego rodzaju reliktem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.

Najpopularniejsze rodzaje pierogów:

  • Pierogi ruskie
  • Pierogi z kapustą
  • Pierogi na słodko z owocami
  • Pierogi z kaszą i grzybami
  • Pierogi z mięsem

Najpopularniejsze pierogi w Polsce to pierogi ruskie. Nasze krajowe po mimo mylącej nazwy, która wiąże się z przesuwaniem granic w czasie II wojny światowej.
Aby zrobić około 60 sztuk pierogów ruskich należy przygotować:

Składniki na ciasto

  • mąka – 0,5 kg
  • woda – szklankę.ok.250 ml gorącej wody
  • olej – 4 łyżki
  • sól- płaska łyżeczka

Składniki na farsz

  • 0,5 kg ugotowanych, ostudzonych i utłuczonych ziemniaków
  • 0,5 kg twarogu półtłustego mielonego
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę i zeszklona na oleju
  • sól i pieprz

Jak zrobić pierogi ruskie krok po kroku

  1. Najlepiej rozpocząć od przygotowania farszu: ugotowane, ostudzone i utłuczone ziemniaki w misce wymieszać z twarogiem, oraz cebulką zeszkloną
    na oleju, doprawić solą i pieprzem wedle upodobania.Odstawić.
  2. Wyrobić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać sól, po środku zrobić dołek i po trochu wlewać do niego olej i wodę jednocześnie od zewnętrznych
    krawędzi powstałego stożka zagarniać do środka mąkę. Zagniatać ciasto aż do uzyskania jednolitej kuli.
  3. Lepienie: Powstałą kulę podzielić na 3 części i pierwszą z nich rozwałkować cienko na stolnicy. A następnie wycinać z ciasta kółka o średnicy 7 cm.
    W tym celu można użyć szklanki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy do na pół i sklejamy brzegi.
  4. Gotowanie: Kiedy pierwsza tura pierogów będzie gotowa, gotujemy osoloną wodę w szerokim garnku a następnie wkładamy pierogi do gotującej się wody
    na kilka minut (około 4). Po czym wyławiamy je i odkładamy na półmisek.

Gotowe do jedzenia, można okrasić masłem lub tłuszczem z podsmażoną cebulką.