Dieta bezglutenowa opiera się przede wszystkim na eliminacji z codziennego jadłospisu białka zbóż pochodzących z żyta, jęczmienia, pszenicy czy owsa. Dla zabieganych lub mających niewielkie pojęcie o układaniu wartościowego menu na takiej diecie najlepszym rozwiązaniem może być z korzystanie z dobrodziejstw jakie daje catering bezglutenowy. Jedzenie na zamówienie to również jeden z najlepszych sposobów na wyrobienie w sobie zdrowych nawyków żywieniowych.

 

W wielu firmach cateringowych w większych miastach takich jak na przykład Warszawa swój okres świetności przeżywa chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym, który całkowicie zaprzecza powszechnej opinii, że jedzenie pozbawione glutenu jest nie smaczne i nie nadaje się do spożycia. Zakwas ryżowy całkowicie różni się od tego standardowego opartego na mące żytniej, jednak z wielkim powodzeniem pieczywo z takim zakwasem wypiekane może być bez wykorzystania drożdży. Do zakwasu dodawać można w odpowiednich proporcjach sok z kiszonych ogórków, jednak dla jego jakości wcale nie jest to takie konieczne. Zakwas musi być przechowywany w lodówce, a dzień przed wypiekiem należy dodać do niego wodę i mąkę ryżową, ale w takich proporcjach by był on gęsty.