Im prostsza konstrukcie urządzenia tym łatwej rozłożyć ja na części pierwsze. Analogicznie myśląc im prostsze danie tym łatwiej poczuć smak każdego ze składników. Im mniej skomplikowana potrawa tym krótszy czas jej przyrządzania. A to bardzo istotne ponieważ w obecnych czasach wszystkim się śpieszy, i każdemu brakuje czasu.

Makaron z serem żółtym na patelni

Czas to pieniądz wiadomo nie od dziś, więc szybko żyjemy, gotujemy i jemy także. A co może być szybsze od makaronu z serem? To smak dzieciństwa i obowiązkowy zestaw w kuchni każdej mamy.
Makaron z serem żółtym na patelni towarzyszy mi w kuchni odkąd sięgam pamięcią i gości na stole w moim domu co najmniej raz w tygodniu. Zawsze mam w lodówce ser parmezan lub jego tańszą wersję grana padano, albo inny tego typu ser dojrzewający oraz makaron spaghetti. Ten zestaw sprawdza się zawsze kiedy potrzebny jest obiad na szybko, ponieważ ser i makaron mają długą datę przydatności można je przechowywać przez długi okres czasu. A kiedy przyjdzie potrzeba zawsze będą pod ręką gotowe na obiad w 15 min.
Dodatkowym plusem (ogromnym) jest fakt, że dzieci go uwielbiają i nie zdarzyło się jeszcze aby grymasiły przy kluskach z serem.

Najprostsza wersja makaronu z serem

  • ser grana padano lub parmezan ok.120 g
  • makaron spaghetti 400g

Z podanych proporcji wyjdzie 4 porcje

Wykonanie:

  1. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  2. Makaron spagetti (może być również tagliatelle lub fettuccine), ugotować w osolonej wodzie a odcedzając go odlać ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu.
  3. Przenieść ugotowany makaron na patelnię lub do dużego garnka, aby łatwo dało się go wymieszać.
  4. Zalać ciepłą wodą pozostałą po gotowanym makaronie, zdjąć garnek z ognia ognia mieszać i jednosześnie wsypywać starty ser. Ponieważ ser szybko się topi mieszanie i podsypywanie serem powinno być wykonane sprawnie i dosyć szybko nie czekając aż zacznie się ciagnąć. Od razu wykładać na talerze i serwować danie.
  5. Podawać posypane świeżo startym parmezanem oraz świeżo mielonym czarnym lub kolorowym pieprzem.