Dlaczego papryka?
Papryka przywędrowała do nas pod koniec XV wieku. W Polsce sezon na nią zaczyna się wczesną jesienią. Dlaczego więc papryka w kuchni jest niezbędna?
Przede wszystkim, jest cennym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla naszej odporności. Ta witamina potrzebna jest nam zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy, a papryka ma jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna. Co więcej, ma również witaminy z grupy B oraz związki minerale takie jak wapń, potas, magnez, żelazo.
Pamiętajmy, że mamy wiele odmian papryki. Każda z nich odpowiedzialna jest za coś innego:
czerwona- wzrok i skórę
żółta – posiada dużo witaminy E
zielona – ma dużo kwasu foliowego.
Do czego możemy użyć papryki?
Praktycznie do wszystkiego. Jest idealnym podkręceniem smaku oraz wprowadza kolory do różnych potraw.
* Dodatek do porannego omleta (przepis):
-3 jajka
– szklanka mąki
– ¼ szklanki mleka
– szczypta soli
– pieprz
– odrobina proszku do pieczenia
– ulubione zioła
Wszystkie składniki należy zblendować/ zmiksować, następnie wylać na rozgrzaną patelnie, po 3 minutach przerzucić na drugą stronę a na wierzch ułożyć:
-żółty ser,
-pomidora
-paprykę
-wędlinę
* Główny składnik zupy leczo (przepis):
– 2 papryki
– 4 cukinie średniej wielkości
– 1 pomidor
– 80g mięsa (kiełbasy i boczku)
– łyżka przecieru pomidorowego
– 2 cebule
– sól, pieprz
– szczypta ostrej i słodkiej papryki
Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, dodać mięso.
Pomidora sparzyć i pokroić w kostkę.
Papryki i cukinie umyć, następnie pokroić w kostkę
Wszystko razem dodać do garnka. Dusić do momentu, aż cukinia będzie miękka. Podlewać wodą. Dokładamy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować jeszcze przez ok 8 minut.
* Zapiekana papryka nadziewana mięsem mielonym (przepis):
– 4 papryki (kolor do wyboru)
– 300 g mięsa mielonego
– ząbek czosnku
– cebula
– 80g kaszy pęczak
– garść natki pietruszki
– sól, pieprz
– jajko
Kaszę ugotować, cebulę zeszklić na patelni, dodać do niej mięso, następnie przecisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem. Pokroić natkę pietruszki dodać razem z kaszą do mięsa i dusić wszystko przez 5 min.
Farsz ostudzić, dodać jajko, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Pozbyć się środka z papryk i uzupełnić je mięsnym farszem.
Piec ok. 35 minut.
* Dodatek do sałatki. Każdy kolor papryki pięknie ją rozweseli.
* A może po prostu zamarynować w słoiku?
Najnowsze komentarze