Smakowite dania z jajek: Przepisy na potrawy z wykorzystaniem jajek

Jaja to jeden z najpopularniejszych składników w kuchni, który można wykorzystać w różnych potrawach. Doskonale sprawdzają się jako baza do dań jednogarnkowych, sałatek, omletów czy deserów. Jeśli masz opinię, że jajka to jedynie popularne śniadaniowe danie, to ten artykuł na pewno Cię zaskoczy! Przygotowałem dla Ciebie kilka przepisów na smakowite potrawy z jajek, które na pewno zachwycą Twoje podniebienie.

  1. Jajecznica na wytrawnie

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 100g szynki
  • 50g sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę.

  2. Gdy składniki zmiękną, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż przez około 5 minut.

  3. W misce roztrzep jajka i dopraw je sola, pieprzem i oregano.

  4. Wlej jajka na patelnię i całość smaż do momentu, aż jajecznica zgęstnieje.

  5. Posyp startym serem żółtym i podawaj ze świeżym pieczywem.

  6. Jajo w koszulce z pomidorem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, szczypiorek do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę i delikatnie wsadź do niej jajka. Gotuj na średnim ogniu przez około 4-5 minut.

  2. Podczas gotowania jajek, pokrój pomidory w plasterki.

  3. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż pomidory przez około 2 minuty z każdej strony.

  4. Wyjmij jajka z wody i ostrożnie obierz je ze skorupek, pozostawiając białka.

  5. Przełóż pomidory na talerz i połóż na nich białka jajek. Dopraw solą, pieprzem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

  6. Jajka faszerowane szpinakiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g sera feta
  • sól, pieprz, oliwa do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

  2. Dodaj opłukany szpinak i smaż przez kilka minut do momentu, aż zmięknie.

  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój wzdłuż na połówki.

  4. Wyjmij żółtka z jajek i przełóż do miseczki.

  5. Dodaj podsmażony szpinak i rozgnieciony ser feta. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

  6. Powstałą masą nadziej połówki białek jajek.

  7. Danie podawaj na zimno jako przekąskę lub dodatek do sałatek.

  8. Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 kromki szynki
  • 2 kajzerki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni zrumień kromki szynki z obu stron. Następnie odłóż je na talerz.

  2. W garnku zagotuj wodę z octem winnym.

  3. Po zagotowaniu wody, delikatnie wsadź do niej jajka. Gotuj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty.

  4. W międzyczasie przekrój kajzerki na połówki i opiecz w tosterze.

  5. Na każdą połówkę kajzerki połóż łyżkę masła i rozsmaruj.

  6. Wyjmij jajka z wody i odłóż na spodenki szynki. Dopraw solą i pieprzem.

  7. Połóż połówki kajzerki na talerze i ułóż na nich przygotowane jajka.

  8. Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, papryka do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój na połówki.

  2. Wyjmij żółtka z jajek i przełóż do miseczki.

  3. Dodaj tuńczyka wraz z sosem, majonez, musztardę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

  4. Powstałą masą nadziej połówki białek jajek.

  5. Przed podaniem posyp danie papryką.

  6. Jajka po wiedeńsku

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na miękko (około 5-6 minut), obierz ze skorupek i lekko posól.

  2. Kolejno obtacz jajka w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej, a następnie posyp je przyprawami.

  3. W głębokim rondlu rozgrzej olej i smaż jajka po 2-3 minuty z każdej strony.

  4. Wyjmij je z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.

  5. Podawaj z ulubionym sosem, np. ketchupem.

  6. Jajka pieczone z warzywami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w większe kawałki, a cebulę w piórka.
  2. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami i czosnkiem. Dodaj pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj.
  3. Na blasze do pieczenia rozłóż zawartość miski.
  4. W wyciągniętym miejscu na warzywach wykonaj zagłębienie i wbij do niego jajko.
  5. Posól jajka, popieprz warzywa i posyp je tymiankiem oraz bazylią.
  6. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Podawaj z pieczywem lub jako dodatek do innych dań.

Teraz, gdy masz już kilka pomysłów na smakowite i różnorodne dania z jajek, z pewnością łatwiej będzie Ci zadbać o urozmaicenie menu w swojej kuchni. Ciesz się kulinarnymi eksperymentami i delektuj się tym, co najlepsze – pięknem smaku i prostotą przygotowywania potraw z wykorzystaniem jajek. Smacznego!