Pierogi to najpopularniejsze danie jakie przypada do gustu obcokrajowcom odwiedzającym nasz kraj. To także potrawa, którą przeważnie przyrządzały nasze babcie. A w niektórych domach wielopokoleniowych lepienie pierogów stało się rodzinną tradycją oraz swojego rodzaju reliktem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Najpopularniejsze rodzaje pierogów:
- Pierogi ruskie
- Pierogi z kapustą
- Pierogi na słodko z owocami
- Pierogi z kaszą i grzybami
- Pierogi z mięsem
Najpopularniejsze pierogi w Polsce to pierogi ruskie. Nasze krajowe po mimo mylącej nazwy, która wiąże się z przesuwaniem granic w czasie II wojny światowej.
Aby zrobić około 60 sztuk pierogów ruskich należy przygotować:
Składniki na ciasto
- mąka – 0,5 kg
- woda – szklankę.ok.250 ml gorącej wody
- olej – 4 łyżki
- sól- płaska łyżeczka
Składniki na farsz
- 0,5 kg ugotowanych, ostudzonych i utłuczonych ziemniaków
- 0,5 kg twarogu półtłustego mielonego
- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę i zeszklona na oleju
- sól i pieprz
Jak zrobić pierogi ruskie krok po kroku
- Najlepiej rozpocząć od przygotowania farszu: ugotowane, ostudzone i utłuczone ziemniaki w misce wymieszać z twarogiem, oraz cebulką zeszkloną
na oleju, doprawić solą i pieprzem wedle upodobania.Odstawić. - Wyrobić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać sól, po środku zrobić dołek i po trochu wlewać do niego olej i wodę jednocześnie od zewnętrznych
krawędzi powstałego stożka zagarniać do środka mąkę. Zagniatać ciasto aż do uzyskania jednolitej kuli. - Lepienie: Powstałą kulę podzielić na 3 części i pierwszą z nich rozwałkować cienko na stolnicy. A następnie wycinać z ciasta kółka o średnicy 7 cm.
W tym celu można użyć szklanki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy do na pół i sklejamy brzegi. - Gotowanie: Kiedy pierwsza tura pierogów będzie gotowa, gotujemy osoloną wodę w szerokim garnku a następnie wkładamy pierogi do gotującej się wody
na kilka minut (około 4). Po czym wyławiamy je i odkładamy na półmisek.
Gotowe do jedzenia, można okrasić masłem lub tłuszczem z podsmażoną cebulką.
Najnowsze komentarze