Pierogi to najpopularniejsze danie jakie przypada do gustu obcokrajowcom odwiedzającym nasz kraj. To także potrawa, którą przeważnie przyrządzały nasze babcie. A w niektórych domach wielopokoleniowych lepienie pierogów stało się rodzinną tradycją oraz swojego rodzaju reliktem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Najpopularniejsze rodzaje pierogów:
- Pierogi ruskie
 - Pierogi z kapustą
 - Pierogi na słodko z owocami
 - Pierogi z kaszą i grzybami
 - Pierogi z mięsem
 
Najpopularniejsze pierogi w Polsce to pierogi ruskie. Nasze krajowe po mimo mylącej nazwy, która wiąże się z przesuwaniem granic w czasie II wojny światowej.
Aby zrobić około 60 sztuk pierogów ruskich należy przygotować:
Składniki na ciasto
- mąka – 0,5 kg
 - woda – szklankę.ok.250 ml gorącej wody
 - olej – 4 łyżki
 - sól- płaska łyżeczka
 
Składniki na farsz
- 0,5 kg ugotowanych, ostudzonych i utłuczonych ziemniaków
 - 0,5 kg twarogu półtłustego mielonego
 - 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę i zeszklona na oleju
 - sól i pieprz
 
Jak zrobić pierogi ruskie krok po kroku
- Najlepiej rozpocząć od przygotowania farszu: ugotowane, ostudzone i utłuczone ziemniaki w misce wymieszać z twarogiem, oraz cebulką zeszkloną
na oleju, doprawić solą i pieprzem wedle upodobania.Odstawić. - Wyrobić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać sól, po środku zrobić dołek i po trochu wlewać do niego olej i wodę jednocześnie od zewnętrznych
krawędzi powstałego stożka zagarniać do środka mąkę. Zagniatać ciasto aż do uzyskania jednolitej kuli. - Lepienie: Powstałą kulę podzielić na 3 części i pierwszą z nich rozwałkować cienko na stolnicy. A następnie wycinać z ciasta kółka o średnicy 7 cm.
W tym celu można użyć szklanki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy do na pół i sklejamy brzegi. - Gotowanie: Kiedy pierwsza tura pierogów będzie gotowa, gotujemy osoloną wodę w szerokim garnku a następnie wkładamy pierogi do gotującej się wody
na kilka minut (około 4). Po czym wyławiamy je i odkładamy na półmisek. 
Gotowe do jedzenia, można okrasić masłem lub tłuszczem z podsmażoną cebulką.
						
			
			
			
			
			



Najnowsze komentarze