Chcąc przygotować idealne ciasto na przyjęcie urodzinowe, musimy pamiętać również o pysznych dodatkach, które uatrakcyjnią nasz tort. To właśnie one nadają mu znakomity smak i zniewalający, efektowny wygląd. Każdy cukiernik wie doskonale, jak ważny jest dobór odpowiedniego kremu do tortu. Taki krem można przyrządzić również samodzielnie w domu. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Idealny krem
Krem, którego użyjemy do tortu powinien być lekki, puszysty i bardzo smaczny. Możemy wybierać spośród różnych rodzajów kremu i różnych wariantów smakowych. Dostępne są kremy budyniowe, czekoladowe, maślane czy waniliowe. Każdy z nich smakuje inaczej i każdy może stanowić ważny dodatek do naszego tortu. Dowiedz się, jak samodzielnie przyrządzić krem do tortu jak z cukierni.
Składniki i przepis
Do przyrządzenia kremu budyniowego do tortu będziemy potrzebować 4 szklanki mleka, 3/4 kostki masła, 4 żółtka, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru oraz dodatki według uznania: aromat waniliowy lub śmietankowy, kakao, sok malinowy itp.
Zaczynamy od przesiania do miski mąki pszennej i ziemniaczanej. Wlewamy 2 szklanki mleka i żółtka. Dodajemy również nasze dodatki: kakao, aromat czy sok malinowy. Wszystkie składniki łączymy przy użyciu miksera. W rondelku zagotowujemy pozostałe 2 szklanki mleka i cukier. Czekamy aż się rozpuści a potem wlewamy powoli mleko z mąką i żółtkami. Gotujemy na wolnym ogniu i mieszamy aż do całkowitego zgęstnienia. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kolejny krok to utarcie masła mikserem – przez cały czas mieszając na niższych obrotach, dodajemy ugotowany krem. Gdy już nasze składniki będą dobrze połączone, przekładamy masę na ciasto.
Istnieje również nieco prostszy sposób na przyrządzenie tego kremu – można bowiem wykorzystać gotowy budyń z torebki i po przestudzeniu wymieszać go z utartym masłem. Budyń przyrządzamy wówczas według instrukcji na opakowaniu i w ten sposób możemy zaoszczędzić czas.
Najnowsze komentarze