Szparagi to warzywo od lat wykorzystywane w kuchni. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi, konsystencji oraz barwie, szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu doskonale sprawdzą się na co dzień, jako smaczny obiad lub dodatek lub jako wykwintne danie na różnego rodzaju uroczystości.
Dlaczego warto jeść szparagi? Co można z nich przygotować?
Szparagi jako wiosenna bomba witaminowa.
Szparagi to warzywo, które zawiera liczne witaminy oraz składniki odżywcze. Znajduje się w nim między innymi witamina A,B, C oraz wapń, żelazo czy kwas foliowy, szczególnie zalecany kobieta w ciąży oraz tym, które dopiero ją planują. Są bezpiecznym warzywem w trakcie laktacji, dlatego stanowią świetne uzupełnienie składników odżywczych.
W zależności od uprawy, szparagi mogą występować aż w trzech kolorach, białym, zielonym oraz fioletowym a co ciekawe, wszystkie pochodzą od tego samego gatunku rośliny. Czym się zatem różnią? O tuż uprawą! Białe szparagi rosną pod ziemią, są bardziej łykowate, zielone uprawia się nad ziemią, a ich skórka jest delikatna, fioletowe zaś, uprawia się tylko parę centymetrów nad ziemią. Są najbardziej twarde ze wszystkich oraz najgrubsze. Ze względu na armat oraz konsystencję. w Polsce najczęściej spożywa się zielone szparagi. Co z nich przygotować?
Zielone szparagi co z nich zrobić?
Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadają się do gotowania, również na parze, smażenia, pieczenia oraz grillowania. Można przygotować z nich smaczne sałatki, przekąski oraz dania. Doskonałym przykładem smacznego, prostego oraz zdrowego dnia są szparagi pod beszamelem.
Wystarczy ugotować pęczek szparagów, odcedzić i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. W garnku przygotować sos beszamelowy, z 1,5 szklanki mleka, 2 łyżek masła, 2 łyżek mąki oraz przypraw, zalać powstałym sosem szparagi, posypać odrobiną sera i zapiec, do momentu rozpuszczenia się sera. Tak proste i smaczne danie, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tych cennych warzyw.
Najnowsze komentarze