Co jakiś czas przychodzi taki dzień, że nie mamy pomysłu na obiad i to bez względu na to, czy gotujemy sami czy też korzystamy z cateringu. W związku z tym zastanawiamy się nad idealnym daniem, które pobudzi nasze kubki smakowe. W takich momentach warto postawić na makaron i każda z możliwych wariacji. Chociaż przeważnie do głowy w pierwszej kolejności przychodzi nam spaghetti lub lasagne, to może warto postawić na nowe smaki i przygotować makaron w sosie śmietanowo szpinakowym. Nawet jeśli te zielone listki nie kojarzą nam się najlepiej, to warto się do nich przekonać ze względu na ich właściwości a także smak.

Uwierz, dobrze przygotowany szpinak to poezja smaku i aromatu! A czego potrzebujesz do przygotowania takiej potrawy? Raptem kilku składników!

Żeby przygotować tak smakowita potrawę potrzebujemy przede wszystkim makaronu, na przykład muszelki, kokardki czy też świderki, który ugotujemy do miękkości. Kolejnym ważnym składnikiem jest również szpinak. Należy go przesmażyć z cebulką oraz czosnkiem, a także sporą ilością soli. Dzięki tu odpowiednio wyciągniemy smak. Gdy szpinak jest miękki i znacząco zredukował swoja objętość możemy dodać śmietanę. Dodatkowo warto się pokusić o jakiś ser. Do szpinaku pasuje praktycznie każdy. Pamiętajmy jednak, że śmietanę trzeba będzie trochę odparować. W ten sposób uzyskamy aromatyczny i smaczny sos, który doskonale połączy się z makaronem. I tu już mamy wolny wybór. Możemy zarówno połączyć makaron z sosem i jeszcze go przesmażyć, albo wyłożyć sos na makaron. Każda z tych możliwości będzie smakować idealnie.

A jeśli dla ciebie to za mało, to warto zastanowić się nad dodaniem do takiego sosu również suszonych pomidorów. One również świetnie pasują do wcześniejszego połączenia.
Jeśli więc nie masz jeszcze pomysłu na jutrzejszy czy weekendowy obiad, to warto wypróbować właśnie makaron w sosie śmietanowo szpinakowym. Dobrze przygotowany stanowi potrawę, która zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci. I to bez względu na wiek!