Buraki są w naszym kraju bardzo powszechnie znane, można nawet powiedzieć, że przez tą powszechność straciły szacunek. Burakiem czasem nazywamy osobę, której brak manier lub zachuwuje się prymitywnie. Jednakże najwyższa pora przywrócić temu warzywu należyty szacunek, ponieważ walory zdrowotne buraka są ogromne.
Walory zdrowotne buraków
– witamina C
– witaminy z grupy B
– witamina PP
– kwas foliowy
– potas
– wapń
– magnez
– kobalt
Wpływ na zdrowie:
– syntetyzowanie witaminy B12
– działanie przeciwnowotworowe
– działanie przeciwanemicznie
– zalecane po chemioterapi, białaczce, przy hemofilii, oraz przy drętwieniu kończyn,
– wpływają na regulujację ciśnienia krwi
– zalecane kobietom w ciąży
Pozyskiwanie soków to łatwy i prosty sposób, aby dostarczyć organizmowi skoncentrowaną dawkę wiamin i mikroelementów.
Picie surowego soku z buraków oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Ponadto pobudza krążenie i jest niezwykle pomocny przy złej przemianie materii.
Sok z buraków zalecany jest także dla osób ciepiących na choroby wątroby i nerek oraz przy leczeniu otyłości i nadwagi oraz w anemii.
Soki świeżo wyciskane to skarbnica wielu witamin, soli mineralnych i cennych składników, których nasz organizm potrzebuje przez cały rok.
Sok z buraków z sokowirówki na zimę
Komponując zestaw owoców z których chcemy zrobić sok prawdopodobnie latem sięgniemy po jabłka i marchewki. Z kolei wyciskając sok z buraków z sokowirówki na zimę możemy użyć:
– 1 buraka
– 3 jabłka
– 2 marchewki
– sok z 1 cytryny
Buraki i jabłka trzeba wyszorować pod wodą, z jabłek wykroić gniazda nasienne. Marchewkę obieramy ze skórki. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do sokowirówki i za jej pomocą wyciskamy z nich sok. Do szklanki bezpośrednio dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Odstaw na jakiś czas najlepiej na godzinę, ponieważ nie należy pić soku z buraków bezpośrednio po wyciśnięciu.
Jeżeli korzystamy z warzyw i owoców ze sprawdzonego źródla, ekologicznego możemy nie obierać ze skórki jabłek i marchwi, wystarczy je porządnie wyszorować pod wodą.
Najnowsze komentarze