Mięso z kurczaka to jedno z najbardziej lubianych mięs, w szczególności dzieci upodobały sobie drób tego gatunku. Kotlety z piersi kurczaka, pieczone udka oraz rosół to dania sztandarowe w wielu domach.
Stripsy to także mięso z piersi kurczaka panierowane w specjalnej panierce. Sekret ich nadzwyczajnego smaku tkwi właśnie w recepturze panierki.
Jak zrobić kurczaka jak z KFC?
Wbrew pozorom nie jest to trudne. Najważniejszy składnik to pierś z kurczaka, ważne aby było to mięso dobrej jakości. Należy pokroić je na podłużne
kawałki średniej wielkości. Można je zamarynowac w przyprawach na kilka godzin wcześniej, a najlepiej na całą noc. Jeżeli jednak zależy nam na czasie
można pominąć marynatę. A następnie będziemy je obtaczać w cieście.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
– jaja 2 szt
– mąka 250g
– mleko 0,5 szklanki
– przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, chili
Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomoca miksera, ciasto powinno mieć konsystencję jak na naleśniki. Każdy kawałek maczamy najpierw w cieście a
następnie w panierce.
Składniki potrzebne do przygotowania panierki:
– płatki kukurydziane – 1 szklanka
– mąka – 1/2 szklanki
– przyprawa do kurczaka i/lub chili 5g
– olej
W misce mieszamy pokruszone płatki kukurydziane, mąkę i przyprawy a nastepnie zanurzamy w panierce kawałki kurczaka zamoczone w cieście.
Następny krok to smażenie w tym celu w rondelku lub garnku rozgrzej olej (ok. 0,5 litra), i umieszczaj w nim kolejno kawałki kurczaka, smaż na rumiano po kilka minut. Olej powinien w całości przykrywać kawałki mięsa a temperatura tłuszczu nie powinna być zbyt wysoka aby nie spalić panierki. Aby odsączyć nadmiar oleju najlepiej wyjmować stripsy i dać im poleżeć na ręczniku papierowym.
Gotowe ciepłe i chrupiące wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym oraz dipem paprykowym.
Domowe stripsy z kurczaka smakują podonie jak te zakupione w kfc. Dodatkowo mają nad nimi przewagę jakościową, ponieważ wiemy z jakiej
jakości mięsa są zrobione, oraz na jakim tłuszczu są smażone. W restauracjach niestety olej nie jest zbyt często wymieniany, a ten używany do smażenia
może być stary. Spożywanie takiego oleju ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Najnowsze komentarze