Wiele osób zastanawia się które zamienniki mleka krowiego są zdrowe i smaczne. Zdecydowanie numerem jeden jest mleko roślinne powstałe z orzechów. Dlaczego? Przede wszystkim ma, łagodny i wyrazisty smak,świetnie nadaje się do spieniania lub do przygotowania deserów. Na półkach sklepowych możemy znaleźć mleko z orzechów laskowych, nerkowca czy migdałów, jednak litr takiego napoju nie należy do najtańszych, więc może warto przygotować takie mleko samemu w domu? Poniżej przedstawiamy prosty i łatwy przepis na jedno z ulubionych napojów, a mianowicie na mleko z orzechów nerkowca.

 

Jeżeli chodzi o proporcje naszych składników, nie musimy się ich ściśle trzymać, tak jak w przypadku deserów. Każdy składnik dodajemy wedle naszego uznania. Poniżej przestawiamy nasze proporcje:

ok. 1 szklanki orzechów (bez skorupek i skórek (blanszowane)
ok. 4 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia)
2 łyżki miodu, erytrytolu lub dowolnego substytutu cukru
Jeżeli ktoś lubi to może dodać szczyptę wanilii, cynamonu lub innej przyprawy o intensywnym aromacie.

 

Jak zrobić mleko orzechowe

Orzechy należy namoczyć w wodzie przez ok. godziny i schować do lodówki, następnie dokładnie opłukać i odcedzić. Przekładamy orzechy do kielicha blendera i zalewamy mniej więcej 2 szklankami wody. Miksujmy, najpierw na mniejszych, a potem większych obrotach (uważajmy, aby nie spalić silnika blendera). Następnie dodajemy opcjonalne składniki i dolewamy dodatkową wodę, miksując dokładnie, aż całe orzechy będą rozdrobnione (warto pamiętać, żeby do orzechów używać blendera o dużej mocy, bo inaczej w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów). Jeśli po zblendowaniu pozostały grudki orzechów, należy je dokładnie odcedzić na gęstym sicie lub ściereczce albo przetrzeć. Takie mleko nadaje się już do picia, możemy je przechowywać w lodówce od 3 do 4 dni.

 

Według nas mleko z orzechów nerkowca jest jednym z najsmaczniejszych zamienników mleka krowiego. To również za sprawą wielu wartości odżywczych, które mleka zwierzęce nie posiadają.