Od wielu lat, zarówno w kuchni jak i w domowej apteczce, można znaleźć liczne zioła. Służą między innymi do wzbogacania w smaku roślin, oraz do ozdoby dań. Niegdyś, zioła wykorzystywane były również w medycynie. Produkowano z nich naturalne leki, na wiele różnych schorzeń. Doskonałym przykładem zioła, o cennych właściwością jest tymianek.
Tymianek jest bardzo aromatyczny, wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Pomaga zwalczyć grypę oraz przeziębienie. Jego wykrztuśne działanie, pozwala zwalczyć kaszel, a nawet zmniejszyć infekcję gardła. W kuchni, zioło te świetnie podkreśli smak ryb czy mięsa, dlatego znajduje się niemal w każdym domu.
Własne zioła z ogródka.
Nie jest tajemnicą, że własnoręcznie wyhodowane zioła, są smaczniejsze, bardziej aromatyczne oraz zdrowsze, Nie posiadają aromatów, sztucznych barwników oraz nie są pryskane, dlatego nie wywołują alergii ani podrażnień skóry. Ich uprawa nie jest trudna. Wystarczy słoneczne stanowisko, mokre podłoże oraz osłonięte miejsce, by zioła szybko wyrosły. Najlepiej do gleby siać je w kwietniu, gdy temperatura na zewnątrz jest dość wysoka, i roślina nie zmarznie. Do doniczek czy skrzynek, zioła wysiewa się już w marcu, gdyż w domu czy szklarni, panują odpowiednie warunki do uprawy ziół.
Jeśli martwisz się o nadmiar tych aromatycznych przypraw, to zapewniamy że nie ma czym! Zioła można mrozić a nawet suszyć. Wystarczy piekarnik, lub suszarka do owoców i warzyw, by szybko i bezpiecznie, wysuszyć zioła, które przechowywać można przez cały rok. Jeśli chcesz, spróbuj posadzić zioła jeszcze dziś.
Dlaczego warto sadzić własne zioła?
Zioła z przydomowego ogródka są zdrowsze, nie pryskane. Intensywne w smaku i zapachu. Mają wiele cennych właściwości, oraz nadają się do mrożenia i suszenia. Jeśli zależy nam na naturalnych i silnych, domowych lekach, to te rozwiązanie, jest własnie dla nas! Korzystajmy z naturalnych antybiotyków, zwłaszcza w sezonie letnim, gdzie ich smak, jest bardziej intensywny.
Najnowsze komentarze