Najlepsze przepisy na dania fit w cateringu

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na zdrową dietę, aby zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Ten trend wpłynął również na branżę cateringu, która dostosowała swoją ofertę do potrzeb klientów. Dania fit stają się coraz bardziej popularne, a cateringi oferują szeroki wybór dań, które nie tylko są smaczne, ale również zdrowe i niskokaloryczne. Przedstawiamy najlepsze przepisy na dania fit w cateringu, które z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto dba o swoje zdrowie i kondycję.

Przepisy na dania fit w cateringu:

  1. Sałatka z grilowanym kurczakiem i warzywami
  • Sałatka z polędwicą z kurczaka grillowaną na patelni, kolorowymi paprykami, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, rukolą i orzechami włoskimi.
  • Do przygotowania sosu potrzebujesz jogurtu naturalnego, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu.
  • Składniki mieszasz razem i polewasz nimi sałatkę.
  1. Kuskus z warzywami
  • Kuskus gotujesz według przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni podsmażasz cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana.
  • Pod koniec smażenia dodajesz pokrojone pomidory, czosnek, sól i pieprz.
  • Do gotowego kuskusu dodajesz warzywa i dokładnie mieszasz.
  1. Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym
  • Na patelni smażysz piersi z kurczaka do momentu, aż będą rumiane.
  • W osobnym garnku przygotowujesz sos pomidorowy z passaty, cebuli, czosnku, ziół i przypraw.
  • Gdy sos się zagotuje, dodajesz do niego piersi z kurczaka i dusisz pod przykryciem przez kilka minut, aż mięso będzie miękkie.
  1. Tofu w sosie sojowym z pieczonymi warzywami
  • Tofu pokrojone w kostkę marynujesz w sosie sojowym przez około 30 minut.
  • Warzywa (brokuły, marchewkę, cukinię, paprykę) kroisz na kawałki i pieczesz w piekarniku, skrapiasz je oliwą, solą i pieprzem.
  • Na patelni podsmażasz tofu, a następnie dodajesz pieczone warzywa i wszystko razem dusisz przez kilka minut.
  1. Fit pizza na cienkim cieście
  • Ciasto do pizzy wykonasz z mąki pełnoziarnistej, jogurtu greckiego, soli, ziół i proszku do pieczenia.
  • Przygotowane ciasto rozwałkowujesz i smarujesz sosem pomidorowym.
  • Dodajesz ulubione warzywa (np. paprykę, brokuły, szpinak) i posypujesz startym serem light.
  • Pieczesz w gorącym piekarniku przez około 15-20 minut.
  1. Kasza jaglana z warzywami i grillowanym łososiem
  • Kaszę jaglaną gotujesz w lekko osolonej wodzie.
  • Na patelni grillujesz filet z łososia.
  • Do gotowej kaszy dodajesz podsmażone warzywa (np. paprykę, cukinię, kalafior) i mieszasz.
  • Na wierzch kładziesz grillowanego łososia i skrapiasz sokiem z cytryny.
  1. Sos jogurtowy z warzywami na chrupiących warzywach
  • Na patelni smażysz warzywa (np. marchewkę, seler, kalafior, cukinię) do momentu, aż będą chrupiące.
  • Do jogurtu greckiego dodajesz czosnek, sól, pieprz i świeże zioła.
  • Sos jogurtowy podajesz w miseczkach, a na wierzch układasz chrupiące warzywa.

Z takimi przepisami na dania fit w cateringu nie musisz rezygnować z jedzenia smacznych i satysfakcjonujących posiłków. Możesz cieszyć się zdrowym i niskokalorycznym jedzeniem, które dostarczy Ci niezbędne składniki odżywcze i sprawi, że poczujesz się lekko i pełen energii.