Większość z nas nie wyobraża sobie majówki czy długich, letnich weekendów bez grilla. To uwielbiany w naszym kraju “sport narodowy”. Spotykamy się chętnie a grill stanowi główną atrakcję każdej imprezy. Mięso z grilla jest bardzo smaczne, tak dobrego efektu nie uzyskamy przyrządzając je w domu. Na grilla przygotowujemy coraz więcej pysznych potraw: grillujemy już nie tylko kiełbaski czy drób ale również karkówkę, warzywa a nawet owoce morza.
Ważne są także dodatki i tutaj też mamy duży wybór: pyszne surówki, opiekane ziemniaczki, sosy i dipy a także domowe pieczywo.
Przygotowując mięsny posiłek z grilla, koniecznie pamiętajmy o dobrej marynacie. To właśnie ona odpowiada za to, że grillowane mięso smakuje tak znakomicie, ma chrupiącą skórkę i jest kruche wewnątrz. Grill jak przyprawić mięso? to pewne wyzwanie ale zrobienie idealnej marynaty wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać.

Wybór mięsa

Właściwy wybór mięsa na grilla nie jest zbyt trudny ale warto pamiętać o kilku rzeczach. Grillować możemy w zasadzie każdy rodzaj mięsa. Do przyrządzenia kurczaka przyda się specjalny stojak. Jeśli go nie mamy, możemy kupić osobno filety, udka i skrzydełka. Pyszny jest również schab z grilla ale tutaj musimy uważać aby go nie wysuszyć. Bardzo dobrym pomysłem są szaszłyki składające się nie tylko z kawałków mięsa ale również warzyw czy pieczarek. Bardzo chętnie grillujemy także kiełbaski jednak zanim położymy je na ruszcie, warto ponacinać mięso w kilku miejscach. Wybornie smakuje także grillowana kaszanka ale przyrządzamy ją na tackach lub w folii aluminiowej. Znakomite będą także kotlety-burgery przygotowane z mięsa mielonego.

Idealna marynata

Kupując mięso na grilla, często mamy możliwość nabycia już zaprawionych mięs. Chociaż to pewne ułatwienie, trzeba pamiętać, że taka marynata często zawiera konserwanty i różne wzmacniacze smaku. Dlatego zawsze lepiej przygotować ją samodzielnie. Dobrą marynatę przygotujesz z oliwy z oliwek (lub oleju), naturalnego jogurtu oraz soku z cytryny czy octu winnego. Dobrym pomysłem może być także dodanie musztardy, kilku ząbków czosnku albo krążków cebuli. Ogromną rolę odgrywają przyprawy: mielona papryka, oregano, tymianek, bazylia czy sól i pieprz. Mięso powinno leżeć w marynacie co najmniej kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu będzie aromatyczne i bardzo pyszne.