Nalewki są to wyciągi alkoholowe otrzymywane z surowców roślinnych suchych za pomocą maceracji lub perkolacji.

Wymagania stawiane nalewkom:

– powinny być przezroczyste
– charakteryzować się odpowiednim smakiem i zapachem
– mętnieją, często nawet wydzielają osad po dodaniu wody
– należy je przechowywać w takiej samej temperaturze w jakiej zostały sporządzone, czyli najczęściej jest to temperatura pokojowa

Nalewka z pigwy z miodem i cytryną to obowiązkowa pozycja w każdej spiżarni przed rozpoczęciem sezonu chorobowego.

Przygotowanie nalewki jest dosyć proste, w tm celu należy owoce zalać spirytusem i odstawić na jakiś czas.

Będziesz potrzebować: gąsior lub butla o pojemności 2-3 litry, gazę i butelki z zakrętkami na gotową nalewkę.

Czas przygotowania: ok. 120 min + 6-8 tygodni

Składniki:
– 1 kg owoców pigwy
– 500 ml spirytusu
– 500 ml wódki
– 2 cytryny
– ok. 0,8 litra miodu – jeśli lubimy bardziej słodką proponuję dodać więcej
opcjonalnie można dodać: kilka plastrów imbiru

Wykonanie:
Owoce pigwy umyć, zdjąć z nich zewnętrzną powłoczkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki. Cytrynę umyć i pokroić na plastry. Następnie
pigwę, cytrynę i imbir umieścić w słoiku/gąsiorze i zalać alkoholem, dodać miód i odstawić w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej na okres 6 – 8 tygodni.
Po upływie tego czasu nalewkę przecedzić przez gazę do wyparzonych butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać do roku.

Dodatek miodu przyspiesza ekstrahowanie.

Pamiętaj! Owoce pigwy zbieraj jesienią, najlepiej wstrzymać się z do pierwszych przymrozków. Dzięki temu owoc wytraca swój cierpki smak.

Trwałość nalewek

Trwałość nalewek jest ograniczona ze względu na wydzielany osad, który absorbuje na swojej powierzchni ciała czynne; z kolei światło uruchamia reakcję
utleniania czyli psucia i trwałość nalewki zmniejsza się. Dlatego należy je przechowywać w naczyniach szczelnie zamkniętych i ciemnych w temperaturze
pokojowej bez dostępu światła.
Trwałość nalewek określa się na około rok.